Verlatingsangst bij katten

Veel mensen denken dat katten graag alleen zijn. Ze komen immers nooit direct naar je toe als je na een lange dag weer thuis komt, zoals honden wel doen. Ze zullen zich dus wel prima vermaken in hun eentje. Maar dat is niet waar. Katten kunnen net zo goed last hebben van verlatingsangst en door onze onwetendheid worden de symptomen vaak over het hoofd gezien. Lees hier alles wat je moet weten over verlatingsangst bij katten.

What is cat separation anxiety?

Zoals de naam al doet vermoeden, is verlatingsangst bij katten een ongemakkelijk gevoel die jouw kat ervaart wanneer jij weg bent. Dit kan al ontstaan als je alleen maar de kamer uitloopt en resulteert in ongewenst gedrag dat niet alleen een puinhoop kan veroorzaken, maar ook de nodige nadelige effecten op jouw kat zelf heeft. Daarom is het belangrijk om jouw kat te laten wennen aan jouw afwezigheid.

Het beste is om dat te doen zodra ze nog jong zijn, maar mocht je een oudere kat met verlatingsangst in huis nemen, zijn er verschillende kalmerende technieken die je kunt toepassen. Maar allereerst is het belangrijk om te weten wat verlatingsangst bij katten is en hoe het ontstaat.

Oorzaken van verlatingsangst bij katten

Over het algemeen kan kattenangst optreden vanwege een aantal redenen.Zo zijn de meeste katten niet bepaald fan van vuurwerk of onweer, en zijn veel katten ook mensen schuw. Een van de grootste oorzaken van angst bij katten op de lange termijn is echter de scheiding van jou als baasje. Dit kan een aantal redenen hebben en betekent meestal dat ze te veel aan je gehecht zijn geraakt. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van verlatingsangst bij katten, maar houd er rekening mee dat alle katten verschillend zijn en dat het kan worden veroorzaakt door iets specifiekers!

Nieuwe eigenaren

Je kunt je voorstellen dat katten, net als wij, moeten rouwen om het verlies van hun baasje. Om wat voor reden de kat dan ook wisselt van baasje, dit kan de nodige effecten op een kat hebben als ze een goede band hadden. Bovendien komt daar nog de stress van een nieuwe leefomgeving bij. Als jij de kat dan meteen aan hem/haar lot over laat door direct hele dagen weg te zijn, kan dit erg stressvol zijn voor de kat. Het is daarom aan te raden om op het begin meer thuis te zijn, zodat de kat kan wennen aan een nieuwe omgeving en zich niet aan z’n lot overgelaten voelt.

Niet genoeg tijd bij ons doorbrengen

Katten worden vaak gezien als het “gemakkelijke” alternatief op honden, omdat ze minder tijd en aandacht nodig hebben. Je hoeft ze niet uit te laten, je zet gewoon eten, water en een kattenbak neer en ze redden zich wel, toch? Niet dus. Het is nog steeds wel prettig voor jouw kat als je daadwerkelijk af en toe thuis komt en met ze speelt en knuffelt. Als je bijna nooit thuis bent, neem dan liever geen huisdieren. Alle dieren hebben aandacht en liefde nodig, en dat is dus niet anders voor katten.

Verandering in routine

Heb je ooit een nieuwe baan gekregen en de tijd genomen om je aan je nieuwe schema aan te passen? Hetzelfde geldt voor katten. Het is logisch dat ze moeten wennen aan een verandering van de omgeving, bijvoorbeeld door een verhuizing, maar ook veranderingen in het huis kunnen leiden tot kattenangst. Het is je vast wel eens opgevallen dat jouw kat in het weekend, als jij lekker uit probeert te slapen, komt zeuren om eten. Katten zijn vrij gevoelig voor routines. Een verandering, bijvoorbeeld door een scheiding, het krijgen van een kind of jouw veranderde werkschema, kunnen jouw kat nerveus maken. Geef ze de tijd om te wennen aan de nieuwe routine en geef ze wat extra aandacht.

Te vroeg weghalen bij de moeder

Kittens drinken de moedermelk tot ze ongeveer 7 weken oud zijn. Wanneer ze te vroeg worden weggehaald bij de moeder, of de moeder overlijd, kan dit tot stress leiden. Ook de moeder kat kan last van angst krijgen als de kittens te snel worden weggehaald, omdat het instinct haar verteld dat ze haar kittens moet verzorgen. Het is dus heel belangrijk om kittens minimaal 7 weken bij de moeder kat te laten.

Niet weten hoe je alleen moet zijn

Katten hebben aandacht nodig, maar je moet ze ook met rust kunnen laten. Hoe meer jij de aanwezigheid van jouw kat opzoekt, hoe aanhankelijker deze wordt. Het lijkt leuk om jouw kat elke keer te belonen wanneer deze op schoot komt zitten, maar dit zorgt ervoor dat deze heel erg aanhankelijk wordt. Ze moeten ook leren om zichzelf te vermaken en om slaapplekjes te vinden zonder bij jou in de buurt te zijn. Een goede balans in aandacht en tijd alleen verkleint de kans op verlatingsangst bij katten.

Symptomen verlatingsangst bij katten

Nu je weet wat de oorzaken van verlatingsangst bij katten kunnen zijn, is het ook handig om te weten op welke symptomen je moet letten. Dit varieert natuurlijk van kat tot kat en is afhankelijk van de oorzaak van hun stress, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van angst bij katten en tekenen om op te letten:

  • Overmatig miauwen
  • Tempo
  • De kattenbak niet gebruiken
  • Poepen op bezittingen van eigenaren
  • Overmatige zelfverzorging
  • Te snel eten of helemaal niet
  • Braken
  • Diarree

Hoe kan ik mijn angstige kat kalmeren?

Er zijn verschillende manieren om jouw kat te kalmeren, zonder direct medicatie tegen kattenangst te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat jouw kat last heeft van verlatingsangst, voor je op zoek gaat naar behandelingen tegen kattenangst. Sommige symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben.

In de meeste gevallen is dit vrij eenvoudig vast te stellen; als ze de symptomen alleen vertonen wanneer je de kamer verlaat of wanneer je je schoenen begint aan te trekken om weg te gaan, dan is het waarschijnlijk katten verlatingsangst. Als ze echter de hele tijd angstig gedrag vertonen, kan het een andere oorzaak hebben. Als het echt gaat om verlatingsangst, zijn er een aantal mogelijkheden om jouw kat te kalmeren:

Training

Je kat van jongs af aan leren hoe ze alleen moet zijn, is een van de beste manieren om verlatingsangst bij katten op latere leeftijd te voorkomen. Om dit te doen, begin je door de kamer een paar minuten te verlaten en hen vervolgens te belonen wanneer je terugkeert. Blijf dit doen door elke keer de tijd dat ze alleen worden gelaten te verlengen. Zorg er echter voor dat ze speelgoed en dingen te doen hebben als je weggaat!

Dieet en beweging

Als het op kattenangst aankomt, kunnen het dieet en de trainingsroutine een grote rol spelen. Zorg ervoor dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen met veel eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Je kunt ook natuurlijk kalmerende ingrediënten voor katten toevoegen aan hun ontbijt of kiezen voor kalmerende kattenvoeding. Bovendien moeten ze kunnen bewegen om hun stress en angst op afstand te houden.

Kalmerende supplementen

Een andere geweldige aanvulling op het dieet van jouw kat, hetzij dagelijks of indien nodig, zijn kalmerende supplementen voor katten. Je kunt deze in verschillende vormen vinden, afhankelijk van de voorkeur, waaronder kalmerende tabletten voor katten en kalmerende druppels voor katten. Enkele van de beste natuurlijke ingrediënten om op te letten, zijn kamille en passiebloem, plus gember voor een onrustige maag.

Afleiding

Als jouw kat zich verdrietig voelt, is afleiding een goede manier om te helpen. Kattenangst ontstaat wanneer ze alleen maar kunnen denken aan het feit dat jij er niet bent, maar als hun gedachten ergens anders op gericht zijn, kan het hen helpen zich gelukkiger te voelen. Geef ze leuk speelgoed, laat snoepjes achter in huis zodat ze ze kunnen vinden of zet de radio aan voor wat achtergrondgeluid.

Conclusie over verlatingsangst bij katten

Hoewel kattenangst niet prettig is voor jou en je harige vriend, zijn er veel dingen die je kunt doen om ze door die stressvolle tijden heen te helpen zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot anti-angstmedicatie voor katten. Ten eerste is het van het grootste belang om ze te leren dat het oké is dat ze zonder jou zijn, maar dat je terugkomt. Er zijn zoveel kattenangst behandelingen die je kunt proberen, zoals het uitproberen van nieuw voedsel, het geven van supplementen die zijn ontworpen als een kalmerend hulpmiddel voor katten en zelfs kalmerende snoepjes! Het verschilt per kat wat wel en niet werkt, dus je zult een beetje moeten proberen.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met