4 Veelvoorkomende huidproblemen bij katten

Heb je problemen ontdekt aan de huid of vacht van je kat? Mogelijk heeft het last van een katten huidprobleem. De huid van je kat krijgt een hoop te verduren en eventuele huidaandoeningen kunnen een indicatie zijn van verdere gezondheidsproblemen. Er is een overvloed aan huidziektes bij katten met elk hun eigen signalen en symptomen. Maar hoe merk je dat je geliefde viervoeter een probleem heeft? En hoe kun je er achter komen welke huidaandoening het precies is?

Wat zijn huidaandoeningen bij katten?

Net als bij ons, is het niet ongewoon voor je kat om soms een snee of schaafwond te hebben, vooral als je een buitenkat hebt. Maar zodra deze wondjes niet verdwijnen of je kale plekken of kleine parasieten ontdekt, kan het om een katten huidprobleem gaan. Uiteraard wil je hier als liefhebbende eigenaar iets aan doen, maar je wellicht niet weet wat er aan de hand is.

Droge huid of allergie bij katten

Wanneer we het hebben over veelvoorkomende aandoeningen van de kattenhuid komt een droge kattenhuid veel ter spraken, alhoewel het meer een symptoom is dan een aandoening opzich, vandaar dat we dit apart behandelen. Als je kat een droge huid heeft, kan dit betekenen dat er iets mis is met de algehele gezondheid van de huid. Als je een schilferige huid of een doffe vacht van de kat opmerkt, kan dit duiden op verschillende aandoeningen. Een droge huid kan ook irritatie veroorzaken, waardoor je kat zich mogelijk open krabt wat kan leiden tot een infectie. Om te helpen,is het verstandig om het dieet onder de loep te nemen. Krijgt jouw kat voldoende vitamines, mineralen en essentiële oliën binnen? Het kan ook zijn dat bepaalde voeding bij jouw kat huidallergieën veroorzaakt. Probeer dus eerst de voeding aan te passen, helpt dit niet, is er mogelijk een andere oorzaak voor de huidproblemen.

Om je te helpen meer te weten te komen waar deze droge huid of andere huidaandoeningen bij katten vandaan komen en hoe je je viervoeter kunt helpen, behandelen we in dit artikel de 4 meest voorkomende huidproblemen bij katten:

1. Parasieten

Parasieten zoals vlooien en teken komen helaas heel vaak voor bij onze kattenvrienden. Omdat ze parasieten zijn, leven ze van een gastheer, wat betekent dat ze jouw kat nodig hebben om te overleven. Tekenen van vlooien en teken op je kat zijn onder meer jeuk en trillen om te proberen ze kwijt te raken, naast het likken of bijten in het gebied. Als je kat een vlooienallergie heeft, kan dit ook leiden tot roodheid en ernstigere symptomen. Voortdurend krabben als gevolg van vlooien of teken kan ook een aantal andere huidaandoeningen bij katten veroorzaken, zoals eczeem en hotspots. Een ander teken van een ernstige reactie is als je korstjes ziet op de nek, rug of waar de parasieten ook leven.

2. Stress

Katten zijn over het algemeen vrij stressgevoelig. Een verhuizing, nieuwe baasjes, een baby of nieuw huisdier kunnen jouw kat flink verwarren. Deze stress is vaak te herkennen door de huidproblemen die hierdoor ontstaan. Vaak gaat een kat zich obsessief schoonlikken als deze gestrest is, met flinke kale plekken tot gevolg. Daarbij bijten ze vaak aan de poten als ze gestrest zijn. Het is dus verstandig om bij kaalheid na te gaan of er belangrijke veranderingen in de omgeving hebben plaatsgevonden die jouw kat stress kunnen veroorzaken.

3. Schurft

Katten schurft wordt veroorzaakt door mijten en kan worden opgesplitst in twee soorten: sarcoptisch en demodectisch. Sarcoptische schurft is de zeer besmettelijke soort en kan symptomen veroorzaken zoals ontstekingen, zweren, katten huidkorsten en kale plekken, evenals ernstige irritatie. Demodectische schurft is minder besmettelijk en veroorzaakt minder irritatie, maar de andere symptomen zijn over het algemeen hetzelfde. De beste manier om van deze vervelende parasieten af ??te komen, is door een mijtbehandeling voor katten te gebruiken. Om oormijt te voorkomen, kan het als preventieve maatregel nuttig zijn om hun oren schoon te houden met een speciale oorreiniger voor katten.

4. Ringworm

Ondanks de naam ringworm, heeft dit weinig met wormen te maken. Deze huidaandoening bij katten wordt namelijk veroorzaakt door een schimmel. Het is kenmerkend door de rode, ronde gebieden die het veroorzaakt, maar het kan ook zorgen voor ontstoken en zelfs kale plekken. Ringworm wordt door katten onderling doorgegeven, waardoor samenlevende katten het vaak allemaal tegelijk krijgen. Heb je meerdere katten en verwacht je bij één het probleem? Controleer de andere katten dan ook direct. Je kunt van ringworm af komen door een antischimmelshampoo of behandelingen te gebruiken.

Naast bovengenoemde huidproblemen bij katten zijn er nog een hele hoop problemen die zich voor kunnen doen. Zo zijn er verschillende vormen van katten eczeem waar jouw kat last van kan krijgen en kan jouw kat vervelende zweren op de huid ontwikkelen. Vaak zijn dit gevolgen van het niet op tijd aanpakken van de tamelijk onschuldige huidproblemen zoals hierboven beschreven. Het is dus zeer belangrijk om de huid en vacht van jouw kat goed in de gaten te houden, omdat deze een belangrijke indicatie is voor onderliggende problemen die lastiger te verhelpen kunnen zijn.

Hoe zorg je het beste voor de kattenhuid?

Als je harige viervoeter lijdt aan een katten huidaandoening, zijn er een aantal specifieke behandelingen en remedies om hiermee om te gaan. Er zijn ook verschillende huismiddeltjes voor huidproblemen bij katten die je kunt proberen voordat je ze naar de dierenarts brengt. Dit kunnen dingen zijn zoals het gebruik van een oplossing van appelciderazijn als huismiddeltje voor jeukende huid bij katten of door je kat een natuurlijk supplement te geven. De beste supplementen voor de huid van je kat bevatten ingrediënten zoals vitamines, mineralen en essentiële vetzuren, omdat deze helpen de huid gezond te houden. Deze zijn te vinden in visoliepillen zoals levertraan, zalm en krillolie supplementen. Zorg ervoor dat je bij het kiezen van een supplement zeker weet dat het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dat het is afgestemd op de specifieke behoeften van jouw kat om hem het beste te geven.

Wanneer er bij jouw kat huidzweren of open wonden ontstaan, met of zonder pus, is het aan te raden toch naar de dierenarts te gaan in plaats van zelf aan de slag te gaan. Dit zijn vaak signalen dat er toch iets ernstigers aan de hand is en de kat een intensievere behandeling nodig heeft dan enkele wat extra vitamines.

Andere interessante artikelen