Natuurlijke supplementen
Voor honden en katten
Gratis verzending vanaf €40
Verzonden met DPD
Hoge kwaliteit
Alleen het beste voor je huisdier
Angst & gedrag
Voel je je wel eens gestrest? Dit kan je kater ook overkomen. Stress bij katten komt vaker voor dan je denkt en het kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Alleen gelaten worden, in een klein kooitje meegenomen worden in de auto of door die hele enge lamp in de hoek. Verandering van gedrag bij katten hint vaak naar stress of angst, dus als je ziet dat je kat zich ineens anders dan normaal gedraagt, kan er wat aan de hand zijn.
Wat veroorzaakt angst bij katten?
Onze mini-leeuwen zijn uniek, maar katten kunnen bepaald gedrag vertonen wat hint naar stress. Dit gedrag komt overeen bij bijna iedere kat. Daarom kunnen we de oorzaken opsplitsen onder de volgende 3 categorieën:
Angst
Een grote oorzaak voor stress is angst. Angst kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Het ontmoeten van nieuwe mensen of dieren, harde geluiden door onweer of vuurwerk of zelfs zoiets simpels als een stofzuiger. Het bezorgt ons misschien wat gelach wanneer we onze kat zo angstig zien, maar dit is verre van grappig. Als je kat bang voor iets is, is het raadzaam om erachter te komen waarvoor ze bang is en dit vervolgens proberen te verhelpen.
Scheiding
Scheiding kan ook voor veel stress zorgen. Dit is vaak ook gemakkelijk te identificeren. Deze vorm van stress komt voor wanneer je kat gescheiden wordt van z’n beste vriendje of eigenaar bijvoorbeeld. Dit kan resulteren in een jankende kat die de hele dag door ijsbeert door de woonkamer. In het ergste geval kan je angst al deze symptomen van scheidingsangst vertonen wanneer je even naar het toilet gaat of je schoenen aantrekt om weg te gaan.
Leeftijd
Ouder worden is iets natuurlijks, maar het kan wel voor veel stress zorgen omdat de cognitieve functies erop achteruit gaan. Vadertje tijd kan ervoor zorgen dat hun leervermogen, bewustzijn en geheugen aangetast wordt. Dit kan voor veel stress zorgen, omdat ze bijvoorbeeld niet precies meer weten waar ze zijn of wat ze aan het doen waren.
Symptomen
Als je denkt dat je kat lijdt aan angst, zijn hier veel voorkomende symptomen waar je op moet letten:
- Zich verstoppen en terugtrekken
- Agressief gedrag
- Destructief gedrag
- Overmatig miauwen
- Trillen en beven
- Overmatige verzorging
- Kale plekken
- Bijten en krabben
- De kattenbak niet willen gebruiken
- Urineren of poepen in huis
- Verandering van eetgewoonten
- Druk gedrag
- Je volgen
- Oververmoeidheid
Behandeling
Omgaan met de angst van je kat kan moeilijk zijn, want het is niet altijd even makkelijk om vast te stellen waarvoor ze bang zijn. Het eerste wat je moet begrijpen is hun gedrag. Wanneer jij je kat namelijk goed kent, weet je ook wanneer ze zich anders dan normaal gedraagt en kun je sneller achter de oorzaak komen. Dit is belangrijk voor agressieve katten die anderen of zichzelf kwaad willen doen wanneer ze angstig zijn. Indien je niet goed weet wat het is, kun je altijd de dierenarts raadplegen voor advies of een diagnose.
Wanneer je de oorzaak achterhaalt hebt, is een goede methode om de angst te verhelpen het vermijden van de oorzaak. Als je kat bang is voor de stofzuiger, stop ‘m dan bijvoorbeeld even in een andere kamer wanneer je schoon gaat maken. Is ‘ie bang voor nieuwe mensen? Probeer ‘m dan zoveel mogelijk weg te houden van plaatsen met veel onbekende gezichten. Sommige oorzaken kunnen helaas niet vermeden worden. In zulke gevallen zullen ze moeten leren leven met de oorzaak om niet bang te worden.
Een handige manier om je kat te helpen omgaan met de oorzaak van de angst, is om hun geest bezig te houden wanneer de oorzaak present is. Zet bijvoorbeeld een muziekje op als je gaat wandelen, geef ze een snoepje of zelfs een speeltje waar ze mee in de weer kunnen gaan wanneer je weg bent. Dit zijn wel enkel tijdelijke oplossingen.
Gedragstraining
Gedragstraining voor je kat kan een goede langetermijnoplossing zijn. Begrijp eerst waar je kat bang voor is voordat je aan gedragstraining begint, omdat sommige oorzaken makkelijker verholpen worden dan anderen en in dit soort gevallen gedragstraining misschien niet nodig is. Als je een agressieve kat hebt, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten verhelpen omdat ze anders een gevaar voor henzelf en anderen zijn. Leer ze niet bang te zijn voor objecten, mensen of situaties door ze bloot te stellen aan de oorzaak. Stapje voor stapje kun je gaan zien dat je kat went aan de oorzaak. Dit heeft de tijd nodig, maar het is het zeker waard!
Medicatie
Als je denkt dat gedragstraining niet helpt, dan kun je voor de pharmaceutische route kiezen. Medicatie tegen angst kan ervoor zorgen dat je kat rustig blijft wanneer de oorzaak zich voordoet. Wel moet je de bijwerkingen van deze medicatie overwegen.
Natuurlijke behandelingen
Het is begrijpelijk dat je niet direct je kat aan de medicatie wilt zetten. Als alternatief bestaan er natuurlijke behandeling. Suppletie is erg populair bij katteneigenaren. Supplementen tegen angst kunnen in verschillende vormen komen. Denk aan kalmeringstabletten, poeder of zelfs vloeibare supplementen. Ze zijn vaak geformuleerd met natuurlijke kalmerende ingrediënten zoals kamille en passiebloem. Ook worden ze vaak verrijkt met vitamines en mineralen die stress kunnen verhelpen.
Voorkomt angst bij katten
Het verhelpen van angst bij katten heeft de tijd nodig. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen. Hoe eerder je begint, hoe sneller je er vanaf bent! Zorg er ook voor dat je een gezonde relatie met je kat hebt. Je kat kan zich dan veiliger en zekerder voelen wanneer je in de buurt bent.
Bij Animigo willen we net als jij het beste voor je kat. Ontdek nu ons hele assortiment en shop wat je nodig hebt voor je tijger!