Vachtverzorging

Veilig teken verwijderen bij honden

Het zal de meeste hondeneigenaren wel eens overkomen zijn: ga je lekker wandelen in een bos en dan vind je bij terugkomst een teek op de vacht van jouw hond. Heeft jouw hond een teek? Dan ben je dus niet de eerste. Maar hoe moet je een teek bij een hond verwijderen zonder dat een deel van de teek blijft zitten?

Waarom is het belangrijk om teken te verwijderen?

Teken brengen allerlei vervelende ziektes en bacteriën met zich mee. Sommige zijn onschadelijk of kan de hond gewoon uitzieken, maar sommige zijn vrij serieus. De bekendste ziekte is de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een auto-immuunziekte die voor gewrichtsproblemen kan zorgen en in ernstige gevallen zelfs kan zorgen voor kreupelheid en nierproblemen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, waardoor het belangrijk is om de teek zo snel mogelijk, maar zeker binnen 24 tot 36 uur te verwijderen.

Een vroeg geconstateerde infectie met de ziekte van Lyme kan vaak met een antibioticakuur verholpen worden. Een te laat geconstateerde infectie kan meestal niet meer genezen, en kan in uitzonderlijke gevallen zelfs leiden tot de dood. Snelheid is dus écht heel belangrijk bij het verwijderen van teken bij honden, maar ook bij mensen zelf.

Hoe teek verwijderen bij hond

Een teek verwijden bij een hond is niet zo heel moeilijk, je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Tegenwoordig kun je overal wel tekentangen kopen. Deze zijn speciaal ontworpen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om de teek bij de hond te verwijderen. Er zijn verschillende tekentangen te verkrijgen, maar allemaal zijn ze ontwikkeld om de teek zo dicht mogelijk op de huid van de hond vast te pakken en er uit te draaien. Er bestaan tangetjes die je om de teek heen sluit en haakjes die je er onder schuift. Als je de teek vast hebt maar je een draaiende beweging tot de gehele teek los komt uit de huid van de hond. Ga niet trekken op wrikken, door de draaiende beweging laat de teek vanzelf los.

Teek bij hond verwijderen zonder tekentang

Heb je een teek bij jouw hond ontdekt maar geen tekentang bij de hand? Er zijn ook manieren om een teek bij een hond te verwijderen zonder tekentang, maar ze kunnen voor problemen zorgen. Je kunt een pincet gebruiken om teken bij honden te verwijderen of in het laatste geval gewoon je handen. Hierbij geldt hetzelfde als met een tekentang, pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en maak een draaiende beweging om hem los te krijgen. Beide brengen echter het risico met zich mee dat je de teek fijnknijpt waardoor het vocht uit de teek in de wond komt en de hond ziek wordt. Daarbij is er een groter risico dat je niet de gehele teek kunt verwijderen en er een stukje achterblijft in de huid. Dit kun je er met een pincet wel uithalen, met je handen iets minder makkelijk.

Heb je thuis of in de auto wel een tekentang? Dan is het toch aan te raden om de teek te verwijderen met de tekentang. Deze zijn nu eenmaal zo ontwikkeld dat ze een goede grip op de teek bieden en het risico op fijnknijpen voorkomen. Omdat snelheid van belang is bij het voorkomen van een infectie, is dit niet altijd een optie. Ben je op vakantie zonder tekentang en pas na een week weer thuis? Dan zul je dus wel echt een pincet moeten proberen of een extra tekentang aan moeten schaffen. Een tekentang als sleutelhanger is wellicht ook een optie die handig is om aan te schaffen, zodat je hem altijd bij de hand hebt.

Bult na verwijderen teek hond

Is er een bultje ontstaan na het verwijderen van een teek bij jouw hond? Meestal kan dit geen kwaad en trekt het vanzelf weer weg. Dit is een reactie van het lichaam op het vocht uit de teek wat het lichaam is binnengedrongen. Wanneer een teek zich vastbijt komt er altijd een beetje speeksel in de vacht van de hond terecht. Dit kan voor wat irritatie zorgen en jeukt vaak. Als er een bultje ontstaat is dat meestal een afweerreactie van het lichaam dat ervoor zorgt dat het vocht uit het lichaam wordt geduwd. Gaat het bultje niet na een paar dagen weg? Neem dan contact op met de dierenarts.

Hoe weet je of je de teek op tijd hebt verwijdert?

Eigenlijk kun je nooit weten hoe lang een teek al op het lichaam van jouw hond zit, tenzij je de gehele vacht elke dag controleert. Aangezien een hond teken overal kan oplopen, zelfs in de eigen tuin, weet je dus niet waar deze vandaan komt. De meeste honden baasjes controleren hun hond enkel na een lange wandeling in het bos of de duinen. De kans is groot dat de gevonden teek inderdaad daar is opgelopen, maar het kan dus ook van een eerder moment zijn.

De grootte van een teek zegt ook niet heel veel. Sommige teken zuigen zich binnen enkele uren al helemaal vol, terwijl het bij andere dagen kan duren. Het is dus aan te raden om jouw hond elke dag op teken te controleren. Ga bij twijfel langs bij de dierenarts. Die kan dan een afweging maken of een antibioticakuur nodig is om een infectie te voorkomen.

Andere interessante artikelen