Vachtverzorging

Wat te doen als een teek verwijderen bij een hond mislukt?

Teken zijn vervelende beestjes die zich met hakerige tandjes vastbijten in de huid van jouw hond. Je zou denken dat het verwijderen van een teek niet zo lastig zou moeten zijn. Toch hebben ze niet voor niks speciale tekentangen ontwikkeld die het makkelijker maken. Het verwijderen van een teek bij jouw hond kan dus wel degelijk fout gaan, vooral als je geen tekentang tot je beschikking hebt. Zo kun je per ongeluk in de teek knijpen of kan een deel van de teek blijven zitten, met alle gevolgen van dien. Wat moet je doen als je poging om een teek te verwijderen bij de hond is mislukt?

Waarom is het belangrijk dat je een teek goed verwijdert?

Teken brengen ziektes met zich mee. De meeste bekende daarvan is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan er, in ernstige gevallen, voor zorgen dat jouw hond kreupel wordt en nierproblemen ontwikkeld. De ziekte wordt overgebracht door middel van het speeksel van de teek. Hoe langer de teek zich vast bijt, hoe meer speeksel er in de bloedbaan van de hond terecht komt. Hierom is het belangrijk dat de teek zo snel mogelijk wordt verwijderd en zonder er in te knijpen. Wanneer je in de teek knijpt, komt er een extra hoeveelheid vocht in het lichaam van de hond en wordt de kans op ziekte vergroot. Het is aan te raden om een tekentang te gebruiken, omdat deze zo zijn ontwikkeld dat ze zelfs een volledig volgezogen teek niet fijnknijpen.

Problemen bij het verwijderen van de teek

Een veelvoorkomend probleem bij het verwijderen van teken met een pincet of de blote handen is dat er in de teek geknepen wordt. Misschien niet heel hard en wellicht heb je het niet door, maar kleine hoeveelheden vocht kunnen toch al voor irritaties zorgen, en het kan de kans op ziektes verhogen. Houd je hond daarom goed in de gaten als je geen tekentang kon gebruiken en er een risico is dat je in de teek hebt geknepen. Krijgt de hond in de dagen, weken of maanden erna last van kreupelheid, lusteloosheid of verminderde eetlust? Ga dan direct langs de dierenarts en geef aan dat je een teek hebt verwijdert. In de meeste gevallen kan een antibioticakuur er dan voor zorgen dat de hond niet zieker wordt.

Een ander probleem dat voor kan komen bij het verwijderen van teken bij honden is dat de kop blijft zitten of stukjes van van de tandjes. Als je de teek aan het lichaam probeert te verwijderen, trek je deze gewoon uit elkaar. Klinkt smerig, maar het is vooral heel vervelend. Als de kop blijft zitten kan er nog steeds vocht in de wond komen en kan er gaan irriteren. Hierom is het heel belangrijk om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en met een draaiende beweging in zijn geheel te verwijderen.

Teek verwijderen bij hond mislukt, kop blijft zitten

Is het niet gelukt om de gehele teek te verwijderen en is een kop of een deel ervan blijven zitten? Dan is het belangrijk dat je dit er alsnog uit haalt. Je zou misschien denken dat de kop vanzelf wel los laat, nu het beestje dood is. Toch is dat niet waar. De tandjes zitten vast in de huid en blijven daar zitten als een soort splinter. Als de gehele kop nog vast zit is het aan te raden om nogmaals een tekentang te gebruiken zodat je de teek dicht op de huid vast kunt pakken.

Zit er alleen nog een tandje vast in de huid? Dan kun je deze verwijderen met een pincet, zoals je ook een splinter zou verwijderen. Het is erg belangrijk dat de gehele teek is verwijderd omdat het anders voor ontstekingen kan zorgen. Bovendien kan de hond nog steeds ziektes oplopen wanneer de kop blijft zitten, omdat het geïnfecteerde speeksel nog steeds in de bloedbaan van de hond terecht kan komen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik een teek goed verwijder?

Het is aan te raden om altijd een tekentang bij de hand te hebben wanneer je een hond hebt. De hond kan overal teken oplopen, en als je aan tekentang bij je hebt, kun je deze direct verwijderen. Een tekentang is zo ontwikkeld dat je de teek zo dicht mogelijk bij de huid kan vastpakken. Het voordeel hiervan is, dat je een goede grip hebt en dus het risico dat er iets achter blijft verkleint.

Bovendien zijn tekentangen zo gemaakt, dat ze het risico op knijpen voorkomen. Er zijn verschillende soorten tangen beschikbaar. Een versie die lijkt op een pincet, maar met een ronde aanzet, waardoor de tang zich om de teek heen buigt. Hiermee kun je zelfs een volledig volgezogen vastpakken zonder dat je deze fijn knijpt. Een andere versie is een haakje, die je onder de teek schuift, waardoor je überhaupt niet in de teek zou kunnen knijpen.

Maak altijd een draaiende beweging bij het verwijderen van een teek. Als je aan de teek trekt, is de kans heel groot dat de kop of de tandjes blijven zitten.

Wondje na het verwijderen van een teek

Ook bij het correct verwijderen van een teek kan er een wondje of bultje ontstaan. In de meeste gevallen is dit onschuldig en gaat het na een paar dagen weer over. Is dat niet het geval? Dan kan het zijn dat er toch vocht in de wond is gekomen of dat er alsnog een stukje is achtergebleven. Ga in dit geval bij twijfel altijd bij de dierenarts langs om te laten controleren of er iets aan de hand is.

Andere interessante artikelen