Honden

7 veelvoorkomende oorzaken van kale plekken bij honden.

Alle honden verharen. Of je nu een kortharige hond hebt of een langharige hond, je ontkomt er niet aan. Vooral tijdens de ruiperiode zul je bij de meeste honden overal haren tegenkomen, je zou haast denken dat ze kaal worden. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze daadwerkelijk kaal worden. Kale plekken bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben. De vacht van honden zegt veel over de algehele gezondheid van honden. Heeft jouw hond kale plekken? Dan kan er dus iets aan de hand zijn met de gezondheid. In de meeste gevallen gaat het gelukkig om onschuldige oorzaken die gemakkelijk te verhelpen zijn.

Oorzaken van kale plekken bij honden

Er zijn grofweg 7 oorzaken waarbij haaruitval bij honden resulteert in kale plekken. Dit zijn ontschuldige oorzaken die goed te behandelen zijn en in de meeste gevallen ook te voorkomen zijn. Worden de kale plekken bij jouw hond niet veroorzaakt door onderstaande oorzaken? Dan is het aan te raden om met de dierenarts te zoeken naar andere mogelijke oorzaken.

1. Voeding

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar goede voeding is echt essentieel voor de gezondheid van jouw hond. Een tekort aan de benodigde voedingsstoffen kan bij jouw hond voor allerlei huidproblemen zorgen en op den duur zorgen voor kale plekken. Je kunt overwegen speciale voedingssupplementen aan de voeding toe te voegen die zorgen voor een gezonde huid. Zalmolie voor honden staat bekend om de ondersteunende werking voor een gezond hondenvacht.

2. Bacteriële infectie of schimmel

Honden kunnen last krijgen van allerlei bacteriële infecties of schimmels. Deze pikken ze vaak buiten op of krijgen ze van andere honden. Onbehandeld kunnen ze uiteindelijk tot kale plekken leiden. Een antibioticakuur of anti-schimmel crème kan helpen om er weer vanaf te komen.

3. Allergie

Honden kunnen helaas ook voor van alles allergisch zijn. Zo komt hooikoorts bij honden ook voor en kunnen ze ook op elk moment plotseling allergisch worden voor voeding. Een allergie is te herkennen aan de jeuk die er ook bij komt. De hond zal veel likken en bijten aan de jeukende plekken, waardoor kaalheid ontstaat. Lees hier alles over allergieën bij honden.

4. Parasieten

Heeft jouw hond jeuk en kale plekken? Dan is de kans groot dat deze last heeft van parasieten. Denk daarbij aan vlooien, teken en mijten. Allen brengen zo zijn eigen problemen met zich mee, maar allen kunnen ook voor jeuk en kale plekken bij honden zorgen.

Teken: Bij de beet van een teek komt er altijd wat speeksel in de wond, wat voor jeuk kan zorgen. De hond gaat hier aan bijten en krabben, waardoor een kale plek kan ontstaan. Wanneer de teek is verwijderd, gaat dit weer weg. Doe dit zo snel mogelijk, want teken kunnen vervelende ziektes met zich meebrengen. Lees hier hoe je een teek verwijdert.

Vlooien: Vlooien komen helaas nog veel voor bij honden en kunnen heel vervelend zijn. Net als bij teken, komt er bij de beet speeksel binnen wat zorgt voor jeuk. Meestal nestelen vlooien zich op één plek op de vacht. Heeft jouw hond kale plekken bij de staart of op de rug, maar nergens anders? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met vlooien. Je zult moeten zorgen dat de vlooien plaag vernietigd wordt, zowel op de vacht als alle eitjes die verspreid door je huis kunnen liggen. Lees hier hoe je van vlooien af komt.

Mijten: Mijten zijn vervelende kleine parasieten die met het blote oog niet te zien zijn, maar naast kale plekken vaak ook schurft veroorzaken. Net als bij vlooien en teken veroorzaken ze jeuk, waardoor de hond overmatig gaat krabben en likken. Mijten zijn te behandelen met een antibacteriële shampoo.

5. Stress

Kale plekken bij honden door stress komt veel voor. De hond probeert zichzelf te kalmeren door overmatig de vacht te likken, en veroorzaakt daarmee kale plekken. Stress kan door van alles veroorzaakt worden en het ene ras heeft er meer last van dan het andere. Vaak gaat het overmatig likken gepaard met gedragsveranderingen zoals meer blaffen of trillen van angst.

6. Hormonale afwijkingen

Heeft jouw hond kale plekken, maar zonder jeuk? Dan zou er wel eens wat mis kunnen zijn in de hormoonhuishouding. Er zijn verschillende problemen die zich voor kunnen doen.

Schildklier: De schildklier heeft een belangrijke invloed op de hormonen. Een traag werkende schildklier kan bij honden kale plekken veroorzaken. Vaak gaat dit gepaard met gewichtsverlies, sloomheid en lusteloosheid.

Tumoren: Tumoren of cystes in de geslachtsorganen, zoals de testikels of eileiders kan bij honden ook zorgen voor een onbalans in de hormoonhuishouding waardoor de huid achteruit gaat en er kale plekken ontstaan.

Ziekte van Cushing: Deze ziekte wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een goedaardige tumor in de hersenen. Vaak heeft de hond naast kale plekken, ook last van de volgende symptomen: veel drinken, vraatzucht, futloosheid en hijgen.

Symmetrische kaalheid: Kale plekken in de flanken van de hond wordt vaak veroorzaakt door symmetrische kaalheid. Heeft jouw hond kale plekken op de zijkant van het lichaam? Dan heb je hier waarschijnlijk mee te maken. Het ontstaat door een afwijking in de hormoonhuishouding en legt een bepaalde cyclus af. Vaak neemt het haaruitval tijdens de lente en herfst toe, terwijl het in de zomer en winter weer bijgroeit. Het teruggegroeide haar heeft vaak een andere structuur of kleur. De kale plekken kunnen huidproblemen bij de hond veroorzaken, zoals ontstekingen. Er is nog weinig bekend over deze ziekte waardoor behandeling beperkt is. Wel is het belangrijk dat eventuele huidproblemen worden aangepakt.

Genen en leeftijd

Helaas hebben niet alle hondenrassen de beste genen. Dit kan in sommige gevallen zorgen voor kale plekken en andere huidproblemen. Ook leeftijd speelt een rol. Vaak is de huid van een oude hond niet meer zo glad en stralend als deze in de jongere jaren wel was. Er kan een onderliggende oorzaak zijn, maar ouderdom brengt nu eenmaal ook kwaaltjes met zich mee.

Mijn hond krijgt kale plekken, wat nu?

Begint jouw hond kaal te worden? Dan is het dus belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Begin met de voeding. Kocht je altijd een goedkoop merk? Overweeg dan eens voor kwaliteitsvoeding te gaan, dikke kans dat dit de problemen oplost. Ook allergieën zijn vaak de boosdoener van vachtproblemen bij honden. Dit kun je gemakkelijk met een allergie test en bloedonderzoek bij de dierenarts controleren. Het uitsluiten van de allergenen lost het probleem meestal op.

De behandeling is uiteindelijk afhankelijk van de oorzaak. Zoals we al zeiden, zegt de gezondheid van de vacht van jouw hond, veel over de algemene gezondheid. Vaak is een antibioticakuur of crème genoeg om het vachtprobleem op te lossen. Wanneer je niet op tijd ingrijpt, kan de behandeling een stuk lastiger worden. Dus wacht niet te lang voor je actie onderneemt, om het risico op verdere problemen te verkleinen.