Wormen in honden

Wormen zijn niet het meest aangename probleem dat honden kunnen hebben, maar helaas komen ze veel voor. Honden hebben de gewoonte om rond te snuffelen en nieuwsgierig te zijn, en hoewel dat een goede zaak kan zijn, is dat meestal ook hoe honden wormen krijgen. Hoe onaangenaam de gedachte aan wormen bij honden ook is, het is noodzakelijk dat je actie onderneemt en ze zo snel mogelijk verwijdert voordat ze de spijsvertering en het algehele welzijn van jouw hond gaan aantasten.

Wat zijn wormen bij honden?

Wormen zijn een soort parasieten, wat betekent dat ze van een gastheer leven. Ze verspreiden zich door het leggen van eieren die worden doorgegeven via de uitwerpselen van de hond. Die eieren kunnen mogelijk jaren overleven, waardoor het erg moeilijk is voor honden om er volledig vanaf te komen of om te vermijden. Hoe zien wormen bij honden eruit? Dit hangt af van het type worm. De meeste wormen bij honden lijken erg op elkaar en ze zijn niet bepaald iets waar je naar wilt kijken! Bij sommige soorten kun je de wormen in de uitwerpselen van je hond zien, maar andere zijn moeilijker te vinden.

Soorten wormen bij honden

Hoewel er tal van over de hele wereld zijn, zijn er over het algemeen 5 verschillende soorten wormen bij honden die je waarschijnlijk tegenkomt. Vier van deze wormen worden geclassificeerd als darmwormen omdat ze, zoals de naam suggereert, in het darmkanaal van een hond leven, terwijl de vijfde in het hart en de bloedvaten leeft.

Rondworm

Dit zijn lange, witte wormen die qua uiterlijk bijna op spaghetti lijken. Rondwormen worden meestal als eieren opgegeten en groeien vervolgens in het darmkanaal. Ze kunnen echter door het lichaam migreren, inclusief de longen, en kunnen vast komen te zitten in weefsels en cysten veroorzaken. Wanneer een hond drachtig wordt, kunnen ze naar de melkklieren van de moeder verplaatsen, wat ertoe kan leiden dat de wormen aan haar puppy's worden doorgegeven.

Als gevolg hiervan komen rondwormen heel vaak voor bij puppy's met als gevolg een dikbuikig uiterlijk en eventueel zelfs een beperkte groei. Volwassen wormen kunnen ook tot 200.000 eitjes produceren op één dag, waardoor ze heel gemakkelijk verspreiden, hetzij door het lichaam van de hond, hetzij via de ontlasting en naar andere dieren. Bovendien hebben hun eieren een harde schaal, waardoor ze lange tijd in de grond kunnen overleven. Dit maakt ze op hun beurt weer gemakkelijk voor een hond om ze op te pikken, omdat simpelweg snuffelen, likken of rondrollen in een besmet gebied ervoor kan zorgen dat de eieren op hun vacht of poten hechten om later te worden ingeslikt.

Lintworm

Een van de meest bekende soorten wormen bij honden. Honden kunnen lintwormen krijgen door rauw dierlijk vlees te eten dat de lintwormcysten bevat, of door een tussengastheer te eten, zoals een vlo. Een persoon kan op dezelfde manier ook een lintworm krijgen, maar het komt veel minder vaak voor. Lintwormen zijn erg lang, ongeveer 20 tot 80 cm lang en plat van uiterlijk. Ze leven in de dunne darm van een hond en gebruiken zes kleine rijen tanden om aan de darmwand vast te klemmen en voedingsstoffen op te nemen uit voedsel dat de hond verteert. Voor een actieve hond realiseer je je misschien niet eens dat ze een lintworm hebben omdat er voldoende voer is voor beide, dus je zult het waarschijnlijk ontdekken door het in hun ontlasting te zien, waar het zich splitst in kleine segmenten die lijken op rijstkorrels.

Haakworm

Haakwormen bij honden komen veel voor in Europa en het zijn kleine, dunne parasieten die overleven door zichzelf vast te haken aan de wanden van de dunne darm en het bloed van de hond op te zuigen. Ze kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor sommige honden, vooral puppy's, omdat ze de benodigde voedingsstoffen kunnen wegnemen en bloedarmoede kunnen veroorzaken. Een haakworm infectie kan ook problemen veroorzaken en kan een oorzaak zijn van ziekte bij oudere honden. Honden kunnen haakwormen krijgen door in contact te komen met de larven die in vervuilde grond worden aangetroffen, en door hun eieren in te slikken. Net als rondwormen kunnen puppy's ook haakwormen krijgen via de moedermelk.

Zweepworm

Zweepwormen leven in de blindedarm en vallen meestal minder op dan andere soorten omdat ze niet zoveel voedingsstoffen opnemen en minder eieren produceren. Als gevolg hiervan veroorzaken ze niet zoveel problemen voor honden, zolang ze zich niet in het darmweefsel nestelen. Dit maakt ze echter moeilijker te diagnosticeren en in de ontlasting te herkennen.

Longworm

Hoewel longwormen geen darmworm zijn zoals de anderen, zijn het nog steeds parasieten die van hun gastheer leven. Een hond kan longwormen krijgen door larven te eten die worden aangetroffen in geïnfecteerde slakken, naaktslakken en kikkers. Eenmaal in het lichaam, groeien de larven in de hond totdat ze volwassen zijn, waarna ze door het lichaam bewegen, meestal in de bloedvaten die de longen voeden. Als gevolg hiervan kunnen ze ernstige problemen voor jouw hond veroorzaken, waaronder ademhalings- en hartproblemen. Ze kunnen dan beginnen met het produceren van hun eigen larven, waardoor nog meer problemen ontstaan ??die mogelijk fataal kunnen zijn als ze niet worden behandeld.

Wormen bij honden

Worm type Hoe krijgen honden het? Hoe ziet het er uit? Waar leeft het? Worm-specifieke symptomen
Rondworm Eten als eitjes Lang en wit als spaghetti Darmen Hoesten en buikpijn
Lintworm Eten van geïnfecteerd vlees of vlooien Lang en plat Dunne darm Gewichtsverlies
Haakworm Eten van eitjes of contact met larven Klein en du Dunne darm Hoesten en bloedarmoede
Zweepworm Eten van eitjes Als draag met een lange staart Dikke darm Gewichtsverlies
Longworm Eten van larven in slakken of kikkers Dun en lang Hart- en bloedvaten Hoesten

Symptomen van wormen bij honden

Als je niet zeker weet of jouw hond wormen heeft, zijn er enkele veelvoorkomende tekenen van wormen bij honden waar je op kunt letten. Omdat elke worm anders is en op verschillende manieren leeft en overleeft, zijn er verschillende symptomen, maar over het algemeen zijn hier de typische symptomen van wormen bij honden waaraan je ze kunt herkennen:

  • Wormen in ontlasting
  • Diarree
  • Braken
  • Lethargie
  • Gezwollen buik (dikke buik)
  • Uitdroging
  • Voedingstekorten
  • Sleetje rijden
  • Doffe vacht
  • Schilferende huid

Hoe kun je van wormen bij honden afkomen?

Als je ontdekt dat jouw hond wormen heeft, raak dan niet in paniek! Als je denkt dat het ernstige problemen veroorzaakt, breng jouw hond dan onmiddellijk naar de dierenarts voor een professionele diagnose en behandeling. Als je het echter vroeg genoeg opvangt voordat het te ernstig wordt, kun je eerst wat huismiddeltjes proberen om wormen bij honden te verwijderen. Er wordt gezegd dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen, omdat deze het spijsverterings- en immuunsysteem van de hond kunnen ondersteunen. Dit omvat vers voedsel zoals pompoenpitten, geraspte wortel, waterkers, komkommer, ananas, papaja en granaatappel, maar ook typische etenswaren uit de voorraadkast zoals knoflook, appelazijn, kokosolie en bottenbouillon. Gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool of kimchi, zou ook nuttig zijn, omdat deze de darmbalans kunnen bevorderen.

Deze zijn ook ideaal om te gebruiken als een preventieve methode tegen wormen. Als je niet al deze voedingsmiddelen in het dagelijkse dieet van jouw hond kunt opnemen, of als je ze liever kant-en-klaar hondenvoer geeft, dan zijn er nog steeds manieren om te helpen. Er zijn veel producten op de markt die zijn gemaakt met behulp van plantaardige ingrediënten die werken als een darmbalans supplement voor honden om jouw hond wormvrij te houden.

Hoe wormen bij honden te behandelen

Naast natuurlijke methoden om wormen te bestrijden, zijn er ook tal van behandelingen voor hondenwormen beschikbaar om jouw hond te ontwormen. Deze werken door alle wormen, en idealiter alle eieren of larven, in het systeem van de hond te doden. Afhankelijk van de ernst van de worminfectie en het type, is het echter vaak zo dat honden meerdere keren ontwormd moeten worden voordat ze helemaal verdwenen zijn. Je kunt ook ontwormingsmiddelen voor honden krijgen die je regelmatig kunt geven, naast regelmatige controles bij de dierenarts.

Andere interessante artikelen

Aanbevolen Producten

Delen met