Net als mensen, kunnen honden op oudere leeftijd de nodige kwaaltjes krijgen. Toch hoeven kwaaltjes niet altijd een teken van ouderdom te zijn, en kunnen sommige kwaaltjes ook op jongere leeftijd voorkomen. Het is dus belangrijk om te weten hoe je ouderdomskwalen bij honden kunt herkennen en dat je weet hoe oud jouw hond gemiddeld kan worden. Zo weet je precies op welke leeftijd je jouw hond wat extra zorg moet bieden, en op moet gaan letten op kwaaltjes.
Hoe oud wordt een hond?
Het is uiteraard onmogelijk om van tevoren vast te stellen hoe oud jouw hond gaat worden. Maar er is door de jaren wel bijgehouden hoe oud honden van alle rassen gemiddeld worden, dus daarmee kun je wel een inschatting maken. Wanneer is een hond oud? De oudste hond die ooit geleefd heeft was een hond genaamd Max, hij overleed 3 maanden voor zijn 30e verjaardag. Gemiddeld bereiken honden echter zelden een leeftijd die daar ook maar in de buurt komt.
Over het algemeen geldt dat grote honden gemiddeld minder oud worden dan kleinere rassen. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat grotere honden vaker aangeboren afwijkingen hebben waaraan zij later overlijden. Dit zijn de gemiddelde leeftijden van bekende hondenrassen:
- Berner Sennen: 6-8 jaar
- Boxer: gemiddeld 10 jaar
- Franse Buldog: gemiddeld 10 jaar
- Spaniël: gemiddeld 10 jaar
- Staffordshire Bull Terriër: gemiddeld 10,5 jaar
- Duitse herder: gemiddeld 11 jaar
- Labrador Retriever: 11-13 jaar
- Golden Retriever: 11-13 jaar
- Chihuahua: 12-14 jaar
- Jack Russel Terriër: gemiddeld 14 jaar
- Teckel: 14-18 jaar
Wat zijn symptomen van ouderdom bij honden?
Vanzelfsprekend krijgen niet alle honden dezelfde kwaaltjes als ze ouder worden. De kwaaltjes kunnen ook afhankelijk zijn van een ras en van genetische aanleg. Het is altijd aan te raden om voor de aanschaf van een bepaalde hondenras goed onderzoek te doen naar erfelijke factoren en veelvoorkomende kwaaltjes. Zo ben je al goed op weg om ervoor te zorgen dat jouw hond een fijn en hopelijk lang leven kan leiden zonder al te veel problemen. Hier lichten we een aantal veelvoorkomende ouderdomskwaaltjes bij honden toe.
Veranderingen in het lichaamsgewicht
Honden kunnen op latere leeftijd zowel last krijgen van overgewicht als ondergewicht. Het kan dus voorkomen dat jouw hond het eten steeds vaker laat staan en daardoor begint af te vallen. Maar het kan ook zijn dat de eetlust hetzelfde blijft, maar wanneer de hond vaker in de mand blijft liggen, komt er op den duur gewicht bij. Beide hebben uiteindelijk verdere gevolgen voor de gezondheid. Overgewicht kan ook weer gewrichtsklachten, suikerziekte of hart en vaatproblemen met zich meebrengen. En ondergewicht heeft vaak een onderliggende oorzaak zoals een infectie. Deze klachten kunnen onbehandeld het leven van jouw viervoeter verkorten en zeker ook minder prettig maken. Het is in beide gevallen dus aan te raden even een bezoekje te brengen aan de dierenarts.
Artrose
Helaas wordt vaak nog gedacht dat het normaal is dat een ouder wordende hond op den duur wat slomer wordt, lastiger loopt en moeite heeft met opstaan. Dit heeft echter niks met ouderdom zelf te maken, maar met slijtage van de gewrichten. Vooral honden die op jongere leeftijd heel actief waren, lopen op latere leeftijd het risico op artrose. Maar ook honden met overgewicht hebben er vaak last van. Een goede, gebalanceerde voeding kan helpen dit probleem te voorkomen. Als de hond eenmaal artrose heeft, zijn er veel manieren om jouw hond te ontlasten en te helpen met pijnverlichting! Accepteer dit dus niet zomaar als ouderdomskwaaltje, want jouw hond kan onnodig veel last hebben van deze slijtage.
Verslapte spieren
Honden kunnen op oudere leeftijd de kracht in hun spieren kwijt raken. Zeker in combinatie met artrose kan dit het lopen erg lastig en uitputtend maken. Vaak gaan honden door ouderdom trillen, omdat de spieren oncontroleerbaar samentrekken. Dit is deels te voorkomen door te zorgen voor voldoende beweging, goede voeding en eventueel aanvullende voedingssupplementen voor honden zoals glucosamine en omega-3.
Gebitsproblemen
Maar liefst 60-70% van de ouder wordende dieren krijgt last van gebitsproblemen. Hierdoor wordt het eten van hard voer een stuk lastiger en zorgt het voor veel pijn. Dit kan zorgen voor gewichtsafname en in ernstige gevallen zelfs voor het uitvallen van tanden en kiezen. Ook kan het zijn dat er ontstekingen ontstaan in het tandvlees, die zich kunnen verspreiden naar de bloedbaan en in de organen voor verschillende problemen kunnen zorgen. Houd het eetgedrag van jouw hond dus goed in de gaten en trek aan de bel zodra je merkt dat de hond minder eet of juist gaan schransen.
Tumoren
Helaas kunnen honden ook last krijgen van tumoren, vooral op latere leeftijd. Dit kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen zijn. Goedaardige tumoren verspreiden zich niet en kunnen in de meeste gevallen operatief verwijdert worden. Kwaadaardige tumoren kunnen zich verspreiden naar onder andere de lymfeknopen, longen, lever, milt, botten of andere organen. Kwaadaardige tumoren kunnen daardoor een behandeling met chemotherapie, hormoontherapie, bestraling of immunotherapie nodig. Dit is helaas voor honden net zo’n onprettige behandeling als voor mensen. Wanneer de tumor op tijd wordt opgemerkt, is een operatie vaak genoeg.
Wanneer de tumor niet meer te behandelen is, zijn er nog steeds mogelijkheden om verdere groei af te remmen. Hierdoor kan de hond soms nog jaren zonder ongemakken doorleven. Wanneer er echt niks meer aan te doen is, is er nog pijnbestrijding mogelijk. Het is dus belangrijk dat tumoren op tijd worden ontdekt. Let dus goed op veranderingen aan het lichaam van de hond en ga op latere leeftijd regelmatig preventief naar de dierenarts om schadelijke tumoren op tijd te kunnen ontdekken.