Wat zijn huidproblemen bij honden?
De huid van jouw hond krijgt flink wat te verduren. Lekker rollen over de grond en een plons nemen in watertjes waar wij voor geen goud onze teen in zouden steken, jouw hond vermaakt zich er prima mee. Maar de huid vind dit soms minder leuk. Dat jouw hond jeuk heeft is daarom meestal niets vreemds. Maar wanneer jouw hond eindeloos krabt, kan er toch iets aan de hand zijn. Er zijn tal van oorzaken voor jeuk of huiduitslag bij honden, meestal vrij ontschuldig.
Droge huid bij honden
Net als bij mensen, is een droge huid bij honden een veelvoorkomend probleem. Een droge huid is echter meer een symptoom op zich dan een aandoening, vandaar dat we dit los behandelen. Je kunt een droge huid bij jouw hond herkennen aan schilferige plekken op het lichaam en een doffe vacht. Bovendien kan een droge huid irritatie opleveren waardoor jouw hond kan gaan krabben. Een droge huid bij honden kan ontstaan door verschillende facturen zoals het weer, uitdroging, allergieën of het milieu (toch in de verkeerde sloot gesprongen).
Gelukkig is een droge huid relatief gemakkelijk op te lossen. Begin met het dieet onder de loep te nemen, krijgt jouw hond genoeg vitamines en mineralen binnen? En hoe zit het met essentiële vetzuren? We weten dat katten gek zijn op vis, maar bij honden schieten de vetzuren er soms bij in. Let goed op de ingrediënten van het hondenvoer of overweeg natuurlijke honden supplementen ter aanvulling. Er bestaan ook verzorgingsproducten om jouw hond van de droge huid af te helpen, zoals een speciale hondenshampoo voor een jeukende huid.
Als deze maatregelen niet helpen, kan er meer aan de hand zijn. Hier lees je de meest voorkomende huidproblemen bij honden en hoe je ze kunt herkennen.
1. Allergieën
Naast het feit dat goede voeding belangrijk is voor de algehele gezondheid van jouw hond, kan het ook een allergische reactie veroorzaken. Het verschil met een droge huid is dat een allergische reactie bij honden een directe reactie veroorzaakt. Begint jouw hond direct na het eten heftig te krabben of bijten? Dan zit er mogelijk iets in het eten wat een allergische reactie veroorzaakt. Bovendien kan een allergische reactie ook veroorzaakt worden door dat vieze water van de sloot. Wederom zal dit direct merkbaar zijn. Houd dus in de gaten hoe jouw hond reageert als jullie buiten zijn.
Als je niet zeker weet wat het allergeen is, overweeg dan om naar de dierenarts te gaan voor een allergieën test en een eventuele allergieën behandeling voor honden. Je kunt ook proberen hun interne immuunsysteem te versterken met natuurlijke supplementen voor hondenallergie te geven.
2. Atopie of atopische dermatitis
Atopie is een allergische reactie veroorzaakt door bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt. Bij mensen noemen we dit hooikoorts, maar het uit zich niet op zelfde manier. In plaats van niezen en snotteren, zorgt atopie bij honden voor huidproblemen. Denk hierbij aan jeuk, roodheid, schilfering en in zware gevallen kale plekken rond de ogen, poten en ellebogen. Over het algemeen is atopie, net als onze hooikoorts, seizoensgebonden. Maar sommige honden kunnen er het hele jaar last van hebben. De behandeling voor atopie is niet gemakkelijk, omdat elke hond op andere allergenen reageert en ook op de behandeling anders kan reageren. Als je het idee hebt dat jouw hond atopie heeft, ga dan naar de dierenarts voor een goed aansluitend behandelplan.
3. Parasieten
Vlooien bij honden zijn de meest voorkomende oorzaak van jeuk en huidproblemen. Vlooien zijn parasieten, wat wil zeggen dat ze leven van hun gastheer. Andere veelvoorkomende parasieten bij honden zijn teken. De symptomen van vlooien en teken bij honden zijn vooral krabben, trillen en bijten. Alle drie zijn pogingen van jouw hond om de parasieten van het lichaam af te krijgen. Als je dan beter gaat kijken zul je de vlooien of teken waarschijnlijk zien zitten, waardoor deze huidaandoening bij honden gemakkelijk te herkennen is is. Aangezien parasieten bij honden zo veel voorkomen, zijn er tal van producten op de markt om ze te verwijderen. Probeer bijvoorbeeld speciale vlooien- en teken verwijderaars, preventieve druppels of beschermende shampoos. Zorg er ook voor dat de omgeving van jouw hond vlo-vrij gemaakt wordt, ze nestelen zich namelijk ook in zijn mand, dekentjes en eventuele andere huisdieren.
4. Schurft door mijten
Een andere parasiet bij honden die de nodige problemen kan veroorzaken is de mijt. Blijft jouw hond krabben maar kun je geen parasieten op het lichaam vinden? Misschien heeft dit beestje zich in de huid genesteld. Mijten zorgen voor heftige jeuk, rode vlekken, en bulten of korstjes op de huid. Schurft, zoals we de uitslag van de mijt noemen, komt bij honden vooral voor op de neus, snuit, oren of poten, maar kan zich bij ernstige gevallen over het hele lichaam verspreiden. Het verschil met vlooien en teken is dat de mijt in de huid zelf leeft en hier eitjes legt. Daardoor is deze met het blote oog niet zomaar te zien. Wel is schurft zeer besmettelijk en wordt het vaak door andere honden doorgegeven en zelfs jij kunt er last van krijgen. Gelukkig gaan jouw klachten weg zodra ze bij jouw hond weg zijn, en dat gaat vrij makkelijk. De beste manier om van mijten bij honden af te komen is door een speciale mijten behandeling.
5. Schimmelinfectie of ringworm
Ringworm is een type schimmelinfectie en is kenmerkend aan de ringvormige rode plekken die het achterlaat op de huid van jouw hond. Zoals de meeste huidproblemen kwellen ook schimmels jouw hond met een jeukende huid en ontstaan er bovendien kale plekken en een schilferige huid. In tegenstelling tot de meeste huidaandoeningen bij honden hoeft een schimmelinfectie niet altijd te jeuken. Het is daarom belangrijk om de huid van jouw hond goed in de gaten te houden want een schimmel is wel besmettelijk, ook voor mensen. De beste behandeling bij een schimmelinfectie is door het gebruik van een anti-schimmel hondenshampoo te gebruiken.
6. Eczeem en hotspots
Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen bij honden zoals roodheid, rode bultjes, zwelling en jeuk. Het ontstaat door het schuren van de huid, waardoor het bij honden met overmatig vel meer voorkomt. Bij de meeste honden komt het vooral voor op de poten en de basis van de oren. Bij honden met overmatig vel kan eczeem ook tussen de huidplooien ontstaan. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne van jouw hond door deze regelmatig te wassen. Wanneer eczeem niet op tijd wordt behandeld kan het erger worden en kunnen er hotspots ontstaan. Deze zijn herkenbaar aan de vochtige plekken die in een paar uur in grootte toenemen. Als jouw hond hier last van heeft is het zaak zo snel mogelijk bij de dierenarts langs te gaan voor een antibioticakuur.
7. Vitiligo
Ondanks dat vitiligo over het algemeen geen klachten veroorzaakt en ook geen gezondheidsproblemen oplevert, is vitiligo een zeer opvallende huidaandoening bij honden. Vitiligo zorgt voor pigmentverlies en begint meestal met kleine witte plekjes rond de neus, mond, ogen, poten en de binnenkant van de mond. Het kan hierbij blijven, maar het kan ook zijn dat jouw hond in de loop der jaren volledig wit wordt. Hoe het ontstaat is niet bekend en er is niets aan te doen. In sommige gevallen komt het pigment echter vanzelf terug.
De klachten van mijn hond staan hier niet bij, wat kan het zijn?
Er zijn nog tal van huidproblemen bij hondendie hier niet genoemd zijn. Veel huidproblemen zoals vochtige blaasjes en grove haaruitval hebben een diepere grondslag dan bovengenoemde huidproblemen. Zo kunnen er gisten ontstaan als gevolg van atopie of voedselallergieën en kan een slecht immuunsysteem onder andere psoriasis veroorzaken. Ook kan een bacterie krentenbaard veroorzaken, een besmettelijke uitslag in de vorm van blaasjes die mensen ook kunnen krijgen. Mocht jouw hond last krijgen van haaruitval, meer dan kleine kale plekken, kan dit door genetische of hormonale problemen komen. Het is daarom zeer belangrijk om goed te letten op de algehele gezondheid van jouw hond en met ernstige huidproblemen een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Hoe onderhoud ik de huid van mijn hond?
Er zijn verschillende manieren om goed voor de huid van jouw hond te zorgen en potentiële huidziekten bij honden te voorkomen. Naast een gezond dieet en voldoende beweging is het belangrijk om de huid en vacht van jouw hond goed te verzorgen. Geef jouw hond regelmatig een bad, zeker na een plons in die twijfelachtige sloot, en kam de vacht regelmatig. Heeft jouw hond toch een huidprobleem opgelopen? Zorg dan dat je de juiste producten gebruikt om dit te verhelpen. Er bestaan verschillende huismiddeltjes voor honden om te helpen tegen de jeuk en irritaties. Zorg voor een goede verzorgende hondenshampoo en vul eventueel de voeding aan met natuurlijke honden supplementen. Voorkom een jeukende hond met de juiste verzorging en laat jouw viervoeter weer genieten van het leven.