Honden kunnen vrijwel dezelfde soort allergieën ontwikkelen als mensen. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor voedingsstoffen, pollen of huisstofmijt. Maar ook contactallergieën voor bijvoorbeeld de halsband of een dekentjes komen helaas regelmatig voor. Heb jij een hond met allergie of heb je een vermoeden dat jouw hond allergisch is voor iets? Lees dan verder om meer te weten te komen over de soorten allergieën bij honden en wat je er tegen kunt doen.
Met welke allergie kan mijn hond te maken krijgen?
Honden kunnen voor van alles en nog wat allergisch zijn, maar over het algemeen kunnen de allergieën onderverdeeld worden in 4 categorieën. Een allergische reactie is een reactie van het immuunsysteem op een invloed van buitenaf. Dit kan zowel voeding zijn als iets wat je aanraakt of wat in de lucht zit. Deze stoffen zijn van zichzelf onschuldig, maar door een fout in het immuunsysteem ziet het lichaam ze als vijandig, waardoor een reactie ontstaat. De algemene symptomen van allergie bij honden zijn jeuk en soms huidproblemen door het krabben. De jeuk komt vooral voor rond de snuit, oren, lies, poten en oksels. In ernstige gevallen kunnen honden, net als mensen, in een anafylactische shock raken door een allergie en hieraan overlijden als er niet direct actie wordt ondernomen. Het is dus belangrijk om te weten welke allergieën er bestaan en hoe je het kunt herkennen.
Atopie bij honden
Atopie is een allergie voor stoffen uit de omgeving. Veelvoorkomende vormen van atopie zijn bij honden huisstofmijt allergie, meelmijt allergie of hooikoorts. Hooikoorts kan seizoensgebonden zijn, maar ook het hele jaar door. Waarschijnlijk de meest vervelende vorm van hooikoorts is voor honden gras allergie. Naast het feit dat gras het hele jaar groeit, is een grasveldje toch de ideale plek om jouw hond lekker rond te laten rennen en te laten spelen met andere honden. Gelukkig bestaan er veel producten voor honden die de klachten kunnen verlichten. De symptomen van een gras allergie bij honden zijn jeuk en het bijten en likken van onder andere de lies, oksels en poten. Maar liefst 85% van de allergieën bij honden valt onder atopie en het komt het meeste voor bij Duitse Herders, Labrador Retriever, Franse Bulldog, Golden Retriever en Jack Russels.
Voedselallergie bij honden
Na atopie is een voedselallergie de meest voorkomende allergie bij honden. Het grootste nadeel van een voedselallergie is dat het op elk moment kan ontstaan. Dus zelfs als jouw hond al jaren hetzelfde voer eet, kan het alsnog opeens een allergie ontwikkelen. In de meeste gevallen ontstaat een voedselallergie bij honden door de aanwezige eiwitten in de voeding, zoals in rundvlees of kip. Verwacht je dat jouw hond eiwit allergie heeft? Dan kun je zelf testen of een andere vorm van eiwit wel goed valt. Bijvoorbeeld eend in plaats van kip. Zitten er meerdere soorten vlees in het voedsel verwerkt? Dan zou je de allergie kunnen testen door zelf vlees te bakken en op te dienen. Zo kun je elke soort eiwit testen en uiteindelijk een alternatief zoeken waar de hond niet op reageert. Er bestaan ook speciale diëten waarbij de eiwitten als het ware in stukjes zijn geknipt zodat ze geen reactie veroorzaken. Dit scheelt een hoop werk omdat je het niet zelf hoeft te bakken, maar geeft nog geen garantie dat jouw hond er niet op reageert. Naast jeuk kan een voedselallergie ook maagproblemen opleveren zoals diarree.
Vlooienallergie bij honden
Een andere veelvoorkomende allergie bij honden is een vlooienallergie. Wanneer een vlo zich vastbijt in de huid van de hond komt er een kleine hoeveelheid speeksel van de vlo in de huid van de hond. Een hond kan hier een allergische reactie op ontwikkelen waardoor een enkele vlo al een heftige reactie kan veroorzaken. Omdat vlooien zich niet altijd nestelen in de vacht van een dier, maar soms direct weer loslaten, kan het zijn dat jouw hond een allergische reactie heeft door een vlo, zonder dat de hond vlooien heeft. Hierom is het dus erg belangrijk om jouw hond preventief te behandelen tegen vlooien, zodat je zelfs een enkele beet kunt voorkomen.
Contactallergie bij honden
De minst voorkomende allergie bij honden is contactallergie, maar daarom niet onbelangrijk om vanaf te weten. Een contactallergie ontstaat wanneer de hond direct in contact komt met bepaalde stoffen die het lichaam als vijandig beschouwd. Aangezien honden geen kleding dragen, is dit directe contact een minder groot risico. Toch kan een hond allergisch zijn voor het materiaal in een halsband of het materiaal van een deken of mandje. Dit kan ook komen door het wasmiddel wat wordt gebruikt om deze producten te wassen of door de shampoo waarmee je de hond zelf wast. Het is daarom aan te raden om zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken voor zowel de hond als de honden producten. Over het algemeen veroorzaken natuurlijke producten minder snel een allergische reactie, omdat dit door het lichaam niet wordt geregistreerd als vreemd en vijandig.